Ik wil maar één attribuut. Ik hoef hier toch niet voor te betalen?

Af en toe geven klanten aan maar één of twee attributen te willen gebruiken. Hierbij verwachten zij dat zij hiervoor niet hoeven te betalen. Ik leg hier graag uit hoe het zit en waarom.

 

Om meteen met de deur in huis te vallen: er is maar één situatie waarbij je niet voor de attributen betaalt (omdat je ze niet gebruikt) en dat is wanneer je een shoot wilt met alleen een witte of een zwarte achtergrond. Het beste kun je dit beschrijven als een minimalistische, natuurlijke shoot. En uiteraard worden bij portretten, profielen en zakelijke shoots geen attributen gebruikt. De persoon in kwestie staat centraal. Deze persoon staat voor een achtergrond. 

 

In de foto hieronder zie je een voorbeeld van een zwangerschapsshoot zonder attributen.

zwangere vrouw met partner

In alle andere gevallen gebruik je onze attributen. En dit betekent dat je hiervoor betaalt.

Wat zijn attributen? Waar hebben wij het over?

Dat is alles wat je ziet in ons portfolio: zwangerschapsjurken, babykleding, meubeltjes, bloemen, speelgoed, hoge hakken, hoeden, schommels, bed, antiek bad en 10.000 andere dingen. Daarnaast hebben wij ingerichte ‘thema-kamers’; een woonkamer, een slaapkamer, een sprookjeskamer en een babykamer. 

 

Het zijn duizenden items, groot en klein. Ze geven sfeer, kleur; eigenlijk geven ze ‘zin’ aan je shoot. Ze zijn in alle stijlen; van sprookjesachtig, glamorous, kleurrijk tot rustig, kalm. 

 

Elke week komen nieuwe attributen bij ons binnen. Zo blijven wij constant vernieuwen. 

 

Het betreft originele, veelal unieke items die duur zijn. Wij halen de attributen overal vandaan. Vaak zijn het ateliers die het handmatig produceren. Het betreft vaak zeer dure items. Zo kost een gemiddelde jurk zo’n 250 euro. Daarbij zitten uitschieters tot 750 euro. Sommige items kosten 1.100 euro. Al met al hebben wij voor vele duizenden euro’s hierin geïnvesteerd. En voor veel attributen geldt dat er een hele zoektocht nodig was om ze te vinden.

newborn met teddybeer

Eén of twee attributen huren? Attributen zijn eigenlijk niet los te gebruiken maar altijd in sets

Was het maar zo dat wij bij de shoots genoeg hadden aan één, twee, drie attributen. Wij hebben altijd sets nodig bestaande uit vele attributen en decors. Denk hier aan kussens, kleertjes of zwangerschapsjurken, meubeltjes voor de baby of meubels voor een volwassene, ballonnen, juwelen of speelgoed.

 

Tijdens de shoot zijn wij lekker ‘op stoom’. De fotograaf maakt gebruik van het feit dat de baby leuk poseert of juist slaapt. Of dat de zwangere moeder warm is gelopen en poseert als een professioneel model. De fotograaf past dan aanpassingen aan de decors toe, vervangt attributen. Het is een proces dat je niet wilt verstoren, onderbreken. En er moet geen discussie ontstaan over het aantal attributen en dus het feit of je hiervoor moet betalen of niet. De fotograaf heeft de vrijheid om ze zonder barrières toe te passen. De fotograaf heeft een geslaagde shoot als doel.

Eerlijke behandeling klant

Je bepaalt wat voor soort shoot je wilt, in welke stijl, wil je het natuurlijk of minimalistisch houden. M.a.w. als klant bepaal je wat je betaalt. Klanten die onze attributen niet nemen hoeven hiervoor niet te betalen. Omdat wij veel in onze attributen hebben geïnvesteerd hebben wij hoge kosten. Als wij deze kosten in de shootprijs zouden verwerken zou dat betekenen dat alle klanten, dus ook klanten die geen gebruik maken van onze attributen, ervoor moeten betalen. Dit lijkt ons niet eerlijk. Je betaalt voor wat je gebruikt. 

 

Sommige klanten hebben eenmaal een assertievere houding dan andere. Zij zijn goed in onderhandelen en zijn overtuigend. Met deze talenten willen zij voorkomen dat zij voor de attributen moeten betalen; ze willen een goede prijs, flinke korting. Zij laten hun beslissing afhangen van het feit of Fotoshoot Rotterdam de kosten van de attributen doorrekent of niet. Hier zijn wij helder in: alle klanten behandelen wij gelijk. Dit betekent dat iedereen, die de attributen gebruikt, daar ook voor zal betalen. Want het zou pas oneerlijk zijn als de meest assertieve klanten hiervoor niet zouden hoeven te betalen en anderen wel. Dit zouden wij aan onze klanten niet kunnen uitleggen.

Bij Fotoshoot Rotterdam altijd goedkoper uit

Als je voor een shoot bij ons met attributen kiest dan betaal je hiervoor. Maar zelfs in dat geval ben je bij ons veel goedkoper uit dan bij andere fotografen. Wij zijn 40-70% goedkoper dan onze concurrentie. Als je onze prijzen vergelijkt met die van andere studio's, kijk dan goed naar een aantal aspecten:

 

  • Vraag duidelijk hoeveel bewerkte foto's je krijgt. Veel andere fotografen hanteren marketingtrucs waarbij het op het eerste gezicht veel goedkoper lijkt. Sterker nog, er zijn fotografen die aangeven dat de shoot helemaal 'gratis' is. Eenmaal in de studio blijkt dat je honderden euro's extra moet betalen om een aantal bewerkte foto's te krijgen. 
  • Kijk naar de kwaliteit van de bewerkte foto's.
  • Kijk naar de diversiteit van de toegepaste decors, attributen, stijlen. Kijk naar de creativiteit van de fotograaf.
  • Kijk naar de studio, de inrichting, de decors en attributen; wat biedt onze concurrent? Hoe past dit bij je wensen? 
  • Keuze voor een fotograaf is heel persoonlijk. Het is een emotionele beslissing. Kies voor een fotograaf die je qua stijl, de kwaliteit, de decors aanspreekt. Kiezen voor een fotograaf die een 'tientje' goedkoper is (of vaak niet is maar een 'tientje' goedkoper lijkt), maar je niet helemaal aanspreekt, is zonde van het geld. Je zult daar altijd spijt van hebben.