Hoe pak ik je Newbornshoot aan als professionele fotograaf?

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Wat is mijn werkwijze?

 

Waar let ik op?

baby in wolken

Allereerst maken wij kennis en leid ik jullie rond in mijn studio. Je maakt het jezelf comfortabel en je raakt vertrouwd met de omgeving. De baby kan gevoed/verschoond worden. Dan kleden wij/bakeren wij je baby in. Vervolgens neem ik je baby over en leg hem/haar op het plateau/meubeltje voor de Newbornshoot. Dit gaat op een vertrouwde, veilige, professionele wijze. Je hoeft je geen zorgen te maken. Inmiddels heb ik honderden Newbornshoots gemaakt en ben ik zelf moeder van twee meiden, dus ik weet heel goed wat ik doe.

 

Jullie zitten/staan pal naast de plek waar de Newbornshoot plaatsvindt. Zo zie je alles van dichtbij. Maar tijdens de shoot ben ik in de lead. Ik wil handelingsvrijheid. Waarom? Op deze manier verloopt de fotosessie het beste. Ik weet hoe ik jullie baby kan verplaatsen, in een nieuwe pose kan leggen. Dit doe ik allemaal op basis van mijn snelle afwegingen, behoefte, planning, ideeën die ik tijdens de shoot duidelijk voor ogen heb. Natuurlijk is het zo dat als de baby niet lekker is, getroost wil worden, dat je dan als ouders je baby kunt oppakken, knuffelen, etc. 

 

Ik vermeld dit feit (in de lead zijn/vrijheid hebben) omdat ik heel af en toe meemaak dat de ouders zich heel expliciet met de shoot op een gaan bemoeien. Ze willen dingen forceren. Er is alle ruimte om jullie ideeën, wensen voor en tijdens de shoot te bespreken en te implementeren. Maar onnodige bemoeienis verstoort de shoot. In een enkel geval moesten wij de fotosessie voortijdig beëindigen omdat de ouders hun baby forceerden bepaalde poses aan te nemen. Zelf ben ik onder grote druk gezet. De baby werd wakker en ging huilen. Dit duurde een behoorlijke periode. De shoot moest worden onderbroken. Ik wil dit soort situaties voortaan voorkomen.

baby slaapt in netje

De omgeving van je Newbornshoot

Comfort van je baby staan voorop

Ideale Temperatuur

Je baby houdt van warmte. En dit is nóg belangrijker als wij je baby inbakeren, omkleden voor de shoot. Je baby is dan eventje naakt. Tijdens de shoot verschoon en voed je je baby. Daarom moet de temperatuur aangenaam zijn. Deze is standaard zo'n 24-26 graden.

 

Wij hebben een goed werkende verwarming in de studio. Als het nodig is, zeker gedurende de wintermaanden, dan zetten wij een extra elektrische kachel bij.

newborn in zachte omgeving

Rust & Stilte

In de studio is het rustig en stil. Het is goed geïsoleerd van buitenaf. Ook is er geen drukke weg, winkelcentrum of iets dergelijks in de buurt. Alleen jullie, jullie baby en de fotograaf zijn in de studio aanwezig. Verder is er niemand (zoals je weet, werken wij alleen op afspraak en komt dus niemand onaangekondigd langs). Dit geeft de nodige rust en stilte om jullie Newbornshoot perfect te laten verlopen. 

Verlichting & Belichting

Ik gebruik alleen stille flitsers (softbox) en/of daglicht. Jullie baby slaapt heerlijk door en wordt niet wakker. Door de softbox wordt het licht verspreid over een groot oppervlak/grote ruimte en is het niet geconcentreerd en dus niet vervelend voor de baby.

mama met haar baby op bank

De samenwerking, de omgang met je baby

Dit is een cruciaal onderdeel. Als fotograaf werk ik dus intensief met je baby. Ik leg haar of hem in de gewenste poses, houdingen. Ik baker je baby in, kleed hem of haar om. In sommige gevallen doen de ouders dat. In ieder geval ben ik 'in de lead' hier. Het comfort, het welzijn, het gemak van je baby staan altijd op de eerste plek. Dit betekent dat je baby uit zichzelf mee moet werken, zich in de gewenste houdingen en poses moet laten leggen. Ik zal nooit iets forceren bij jullie kindje. 

 

Het betekent ook dat wat wij aan poses, houdingen voor ogen hebben afhankelijk is van de 'medewerking' van je baby. In de meeste gevallen krijgen wij alle gewenste, bijzondere, typische 'Newborn poses' en kunnen wij dus prachtige foto's maken. Echter, hier is geen garantie voor te geven. Zoals eerder opgemerkt: jullie baby moet mee willen werken.

 

Jullie baby wordt meestal op zijn of haar rug, zij of op de buik gelegd.

 

Dat is ook meteen de oproep om je Newbornshoot zo vroeg mogelijk (binnen 5 tot 14 dagen) na de geboorte te doen omdat dan de kans het grootst is dat wij deze poses krijgen. Ook slaapt je baby dieper en langer als het zo jong is. 

 

Overigens, als je met een wat oudere baby (2 weken - 12 maanden) bij mij komt betekent dit niet dat je slechte foto's krijgt. Dat is vaak de angst van veel ouders, zeker als ze wat later boeken. Je krijgt absoluut prachtige foto's van je baby, ook als het wat ouder is en ook als het niet helemaal meewerkt. Wij hebben inmiddels zoveel ervaring dat wij dat kunnen garanderen.

moeder met newborn op buik

Hier geef ik schematisch weer hoe jullie Newbornshoot qua stappen eruit gaat zien

 

Eerst gaan jullie jullie baby voeden. Dat kan met een flesje of d.m.v. borstvoeding. Wij hebben alles daarvoor in onze studio (magnetron, plekken waar je rustig borstvoeding kunt geven).

 

Daarna is het verstandig om de baby te verschonen. Ook daarvoor hebben wij alle faciliteiten in de studio.

 

Vervolgens gaan wij jullie baby omkleden. De fotograaf zoekt samen met de ouders de gewenste kleertjes, doekjes, kostuums, etc. Overigens, als de ouders in de shoot zelf willen dan zoeken zij ook kleding en attributen voor henzelf uit. Om een voorbeeld te noemen: de moeder kan kiezen uit zo'n 100 verschillende jurken in alle stijlen, maten en kleuren.

 

Samen met de ouders zoekt de fotograaf de achtergronden en decors uit. Dit kan overigens voor de Newbornshoot worden doorgegeven. Mocht je zelf geen idee hebben of twijfelen: geen probleem, de fotograaf zal jullie verrassen met haar ideeën en creativiteit.

 

Baby gaat slapen. Hiervoor nemen wij de tijd. Jullie kindje wordt getroost, geaaid, wij zetten babymuziek aan, gebruiken een aangenaam, warm deken, etc.

 

Pas als jullie baby goed slaapt starten wij met de shoot.

 

Er zijn veel opties, routes die wij kunnen nemen tijdens de fotosessie. Dit is afhankelijk van de gekozen decors en de gekozen volgorde van sceneries.

 

Wat mogelijk is is om jullie baby in een hangend, artistiek mandje, als eerste te plaatsen, in de gewenste pose te leggen. Hier gebruiken wij dus een kussentje voor het comfort van jullie baby. Soms is ook medewerking van de ouders nodig om, bv. in dit geval, het mandje vast te houden (aan de bovenkant). Deze medewerking is hard nodig omdat wij anders zo'n mooie foto absoluut niet kunen maken. Hieronder zie je een voorbeeld van dit decor.

baby in hangend mandje

Daarna wordt een ander decor gebruikt voor jullie Newborn Shoot. Wij kunnen kiezen uit zeer veel originele, samengestelde decors en losse attributen en gadgets.

 

Stel dat jullie kiezen om samen met jullie baby op de foto te gaan dan kan dat. Dan maken wij mooie familiefoto's van jullie allemaal.

ouders met baby

De kans bestaat altijd dat jullie baby tijdens de shoot wakker wordt. Dit hoeft niet zo'n probleem te zijn want dan kunnen wij de fotosessie vaak continueren. Je baby is dan wakker, kijkt, lacht, is verbaasd. Dit levert prachtige foto's op.

baby meisje met mama

Als jullie baby onrustig wordt dan troosten hem/haar. Misschien wil jullie kindje eten of verschoond worden? Als het nodig is dan bakeren wij je baby in in een mooi doek/stof. Of wij onderbreken de shoot voor even.

 

Wij zijn erg pragmatisch en dit betekent dat wij altijd een manier vinden om de shoot zo goed mogelijk te continueren. En dit doen wij niet gedwongen maar wij proberen gewoon alles uit zo'n shoot te halen. Het levert meestal ook mooie, verrassende foto's op. Zo kunnen wij gebruik maken van het feit dat jullie jullie kindje troosten, vasthouden. En dat levert dan weer zulke mooie foto's op.

vader en moeder troosten baby