Fotografie van newborns en baby's is een roeping

baby met speelgoed

Dat is nogal een claim zeg maar het is waar en dus moet ik het uitleggen. 

Iedere klant, en in dit geval is dat de newborn, is koning!

Nou, even een cliché. Een newborn, dus een baby van tussen 1 en 3 weken, werkt niet echt mee. En het is onvoorspelbaar wanneer de baby wakker zal zijn en wanneer het slaapt. En als het wakker is, dan nog, weet je niet of het gaat huilen of lachen. Het is dus telkens verrassend en onvoorspelbaar. Dit betekent ook dat je als newborn fotograaf nooit ‘op de automatische piloot’ kunt vliegen maar altijd, bij iedere klant, individuele aanpak toepast. Een baby kan wakker zijn of slapen. Dat kan elkaar afwisselen of het komt voor dat de baby de hele tijd wakker is, of juist tijdens het hele bezoek aan de studio slaapt. Dit weet je nooit van tevoren en het is onmogelijk om dit te voorspellen. Zelfs de ouders die hun baby goed kennen en die altijd ‘in control zijn’ als het gaat om tijdstippen waarop zij hun kroost voeden, verschonen, knuffelen; ook zij komen voor verrassingen te staan.

Voldoende tijd reserveren

Dit betekent ook dat je voor en newbornshoot voldoende tijd moet reserveren. Hier moet je denken aan minimaal 1,5 uur. In mijn offerte heb ik een newbornshoot van een uur staan (Gouden Pakket). Dit moet je zien als absoluut een ‘budget’ pakket waar je alleen de baby kunt fotograferen. Ik raad dit pakket ook niet aan. Ik heb het wel ingevoerd om klanten met het zeer laag budget de kans te geven een newbornshoot te doen. Maar feit blijft dat dit een mini-mini fotosessie is.

 

Wat je elke dag met je baby meemaakt thuis, op reis, in de winkel; dat maken wij ook in de studio allemaal mee; voeden, verschonen, huilen, lachen, meewerken, tegenwerken, slapen en ga zo maar door. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je voor je dagelijkse werkzaamheden ook meer tijd nodig hebt. Nou, dit is dus ook bij ons tijdens de shoot het geval.

Geduld en oplossingsvermogen

Als newborn fotograaf moet je over voldoende geduld beschikken bij de voorbereiding en de shoot zelf. En dat geduld houdt wel in dat je proactief het proces van de fotosessie en de aanloop ernaartoe aanstuurt. Tevens moet je over een behoorlijke dosis oplossingsvermogen beschikken. Vrijwel iedere stap voor, tijdens en na de shoot vraagt om gedegen oplossingen. 

 

De baby in de houding/pose leggen en aankleden/wikkelen in stofjes vereist vaak veel kunst en vliegwerk. De baby moet zich daarbij altijd veilig en comfortabel voelen terwijl je als fotograaf, vaak met de ouders, de baby aan- en uitkleedt, wikkelt in gewaden, zet allerlei attributen en decors ernaast. 

Als newborn fotograaf blijf je leren. Elke dag.

Die roeping, waar ik het over heb, zit deels in je DNA. Niet iedere fotograaf is in staat dit te doen. Maar wat nog belangrijker is, bij die roeping, is het feit dat je deze vorm van fotografie leert door veel te oefenen. Elke dag opnieuw. Die roeping wordt dus deels getriggerd door de dagelijkse newbornshoots. 

Nog een aantal talenten van een newbornfotograaf

Je hebt een aantal talenten, vaardigheden, kennis en ervaring hebben. Het betreft hier dus niet alleen de fotografie, de apparatuur, maar vooral de omgang met hele jonge, kleine baby’s. Uiteraard moet je ook goed met de ouders kunnen communiceren. De ouders moeten een vertrouwd gevoel krijgen als zij de shoot meemaken.