De ins en outs van een newborn fotoshoot

Er komt veel bij kijken.

Deze blog schrijf ik niet alleen op eigen initiatief. Ik krijg regelmatig vragen van klanten over newborn fotografie; hoe moet men zich voorbereiden? Hoe verloopt zo'n newbornshoot? Waar moet je rekening mee houden? Is mijn studio geschikt voor zo'n fotosessie? Ik geef hieronder uitgebreide antwoorden. Bovendien ga ik zelf uitvoerig in op de meeste aspecten van newbornshoots. 


vader houdt zijn newborn op schouders

De meest pragende vraag over newbornshoots die ik krijg is: Wanneer kun je (het beste) deze laten doen?

Op basis van mijn jarenlange ervaring adviseer ik om deze in de tweede of derde week na de bevalling te doen. Dus niet later! Je baby neemt in deze periode van die prachtige houding/vormen aan die je alleen bij een newborn kunt zien. Zie hieronder enkele voorbeelden.  Wees op tijd! Mis het niet!

newborn meisje in wit versierd mandje
newborn in schattige versiering
moeder met baby in haar armen

baby meisje in wit versierd mandje
herfstshoot met baby
newborn op een kleedje in de studio


Voorbereiding van een newbornshoot

Als fotograaf bereid ik mij goed op een newbornshoot voor. Maar daarover straks meer. Hoe moet je je als ouder op een deze fotosessie voorbereiden?

 

Mijn werkwijze is zodanig dat je je als ouder nauwelijks hierop hoeft voor te bereiden. Het enige dat je hoeft te doen is: wees op tijd en neem je goede humeur mee. De studio is 100% uitgerust om je bij je bezoek aan ons met je baby volledig te faciliteren. Denk hier aan een magnetron waar je babyvoeding kunt opwarmen. Er zijn meerdere commodes waar je je baby kunt verschonen. Verder beschik je over voldoende privacy in onze studio om je baby borstvoeding te kunnen geven.


Hygiëne in de studio

Hygiëne staat bij ons hoog in het vaandel. Onze studio wordt elke dag goed schoongemaakt. Dit geldt voor alle oppervlakken, sanitaire ruimtes, etc. Ons antieke bad, waar ook o.a. newbornshoots plaatsvinden, wordt na iedere shoot, dus na iedere klant, grondig schoongemaakt. Alle dekentjes, attributen, decoraties worden frequent zeer grondig gereinigd. 


Veiligheid van je kind in onze studio

Zowel jij als je ouder kind en je newborn zijn in onze studio veilig. Wij hebben op verschillende plekken diverse types kinderbeveiliging (bv. bij de trap zodat je kind niet onopgemerkt de trap op gaat).


Newbornshoot in de studio VS thuis doen

De meeste newborn fotosessies vinden plaats in onze studio. Toch krijgen wij geregeld de vraag of het niet thuis, bij de klant, kan. Nou, dat kan. Hier belichten wij de voor- en nadelen van beide locaties (studio of thuis):

 

Voordelen studio

 • Alle decors, attributen aanwezig. Het gaat hier om een enorm assortiment zeer diverse, mooie, originele items.
 • Grote diversiteit aan decors mogelijk, de fotograaf kan snel switchen tussen verschillende ruimtes/opstellingen. Zo kun je bv. in één shoot een huiskamer met open haard nabootsen, een seizoen aan je fotosessie geven (bv. newborn herfstshoot), een knusse babykamer gebruiken, de hele familie mooi fotograferen met verschillende achtergronden.
 • Perfecte, afgestelde belichting, achtergrond met als resultaat: uitstekende foto's.
 • Effecten creëren met bv. de belichting in de studio om de foto's  op een unieke, artistieke manier 'het verhaal' te laten vertellen.
 • Het is mogelijk om meteen een pasfoto van je newborn te maken (kosten € 19,99)
 • Ouders kunnen ook beschikken over onze mooie attributen w.o. ook mooie (gala)jurken voor de moeder, meubilair zoals een schommel, open haard, een Victoriaans bed, een antiek bad. En verder natuurlijk alles wat je aan gadgets en attributen kunt wensen zoals ballonnen, gewaden, slingers en 1001 andere dingen.

Situatie thuis

 • Beperkt aantal attributen kan worden meegenomen.
 • Belichting kan een uitdaging zijn omdat belichting thuis totaal anders is dan in de studio. Dit kan ten koste gaan van je newborn fotoshoot.

Als wij kijken naar deze voor- en nadelen dan komt het erop neer dat wij je newbornshoot in 9 van de 10 gevallen beter in de studio kunnen doen. Is een newbornshoot thuis dus nooit te overwegen? Jawel. Op basis van mijn jarenlange ervaring  adviseer ik je om je newbornshoot juist wel thuis te doen in de volgende situaties:

 • Je wilt een 'life-style' shoot, een fotosessie die je wilt baseren op 'een dag uit ons leven'. En uiteraard staat jullie baby hier centraal.
 • Er zijn bijzondere locaties die speciaal zijn: zoals een monumentaal pand, gebouw waar je speciale lichtval kunt vangen, een bijzondere tuin.
 • Een newbornshoot gecombineerd met kraamvisite bij je thuis.

 

Ik denk dat je op basis van deze uiteengezette voor- en nadelen snel de juiste keuze kunt maken. 


Newbornshoot in de natuur, buiten

Een newbornshoot in de tuin, in het park, in de natuur is slechts beperkt mogelijk. Als fotograaf heb ik het zelf maar twee keer gedaan. Het werden prachtige shoots. Je moet je uiteraard realiseren dat de omstandigheden voor zo'n fotosessie echt ideaal moeten zijn. Wanneer zijn ze ideaal?

 

 • Het is lekker warm buiten (ook niet te warm natuurlijk).
 • Zonnig weer waardoor je mooi licht krijgt. Het kan ook 's avonds bij zonsondergang.
 • Geen tot nauwelijks wind.
 • Je kunt een leuk ogende, comfortabele en tevens veilige én schone omgeving creëren.

Temperatuur in de studio

De temperatuur in onze studio is ideaal voor een newbornshoot. Deze is 21-22 °C . Het is dus niet te koud en niet te warm.


Zeer ervaren newborn fotograaf

Informatie in deze blog baseer ik op zo'n 14 jaar ervaring als fotograaf. In deze periode heb ik ongeveer zo'n duizend newbornshoots gemaakt. Dus ik weet waar ik het over heb.  Ik heb ook ervaring met verschillende klanten en klantgroepen; klanten met verschillende achtergronden, verschillende verwachtingen en wensen. Ook heb ik oog voor veranderingen die newbornfotografie de afgelopen jaren heeft meegemaakt.


Jouw newbornshoot kan in verschillende thema's worden gedaan

Wij hebben zoveel decoraties, attributen, kostuums, meubeltjes en andere zaken dat wij makkelijk alle mogelijke thema's en stijlen kunnen creëren. Denk hier aan de jaargetijden (bv. een herfstshoot), stijl (blin-bling of juist rustig, casual of elegant). Wij kunnen verschillende emoties vertalen naar jouw fotosessie. Denk hier aan humor of juist mooie 'dramatiek'. Bekijk in ons portfolio vele voorbeelden. 


Ons team!

Jij bent bij ons in goede handen. Wij hebben op dit moment drie ervaren topfotografen in dienst; Aneta, Julia, Francesco. Zij hebben allemaal jarenlange ervaring met fotografie en dan specifiek newbornshoot. Zij zullen niet alleen een perfecte shoot van je kind maken. Zij zullen je ook uitstekend voorbereiden en begeleiden tijdens de fotosessie. Maak hier kennis met Our Dream Team!


Reviews en klantervaringen

Zie hier reviews over ons op verschillende Facebook en Google. Lees verder een aantal ervaringen van onze klanten met ons.

Prachtige newbornshoot en hele plezierige ervaring. Kinga de Jong-Hartwig, Bergschenhoek

Aneta van Fotoshoot Rotterdam heeft een prachtige shoot gemaakt van mijn zoontje. Zij heeft hele mooie decors gecreëerd en de hele setting sprookjesachtig gemaakt. Aneta heeft de foto's erg mooi en nauwkeurig grafisch bewerkt. De foto's zijn natuurlijk, scherp, geven de emotie weer. Aneta weet als geen ander hoe je als ouder tijdens de shoot begeleid moet worden.

Wij zijn vaste klant bij Fotoshoot Rotterdam. Familie Van Dalen, Capelle aan den IJssel

Beste Julia, wij zijn je erg erkentelijk voor jouw grote passie en inzet. Onze newbornshoot is erg mooi geworden. Jouw studio is zeer mooi, groot en divers. Maar naast geweldige kwaliteit lever je ook kwantiteit. Want jouw studio levert de meeste bewerkte foto's. Andere fotografen geven je in een pakket 4-5 foto's. Jij levert veel grotere pakketten. 

Mooiste souvenir uit mijn leven! Fatima Baccouche, Den Haag

Bij Fotoshoot Rotterdam is het net alsof je voor het eerst in de Efteling komt! Net een sprookje. Al die mooie, gave decors verdeeld over verschillende kamers van de studio; het is hier sprookjesachtig. Volgens mij heette mijn fotograaf - Francesco. Hij heeft voor ons een paar decors opgebouwd en hij wist precies wat wij verwachtten. Telkens iets anders. En het was iedere keer een verrassing.